Author Topic: Kicmeni stub - Anatomija ukratko  (Read 19565 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Veselin.Medenica

  • Administrator
  • *****
  • Posts: 975
    • Masaza Beograd
Kicmeni stub - Anatomija ukratko
« on: April 06, 2004, 05:06:13 PM »
Osnovno: Kicma se sastoji od kicmene mozdine i nerava koji nose informacije od ruku, nogu i drugih delova tela, i nose signal iz mozga do tela.
   Vasa ledja se sastoje od 33 kostiju - prsljenova, 31 para nerava, 40 misica i isprepletanih tetiva i ligamenata. Izmedju prsljenova nalazi se fibrozna, elasticna hrskavica-disk. On omogucava flexibilnost kicme i pokretanje prsljenova.

ANATOMIJA KOSTIJU
   Vratni prsljenovi Postoji sedam vratnih prsljenova. Njihova uloga je da omogucavaju flexiju, extenziju, savijanje i okretanje glave. Oni su dosta manji od ostalih prsljenova, i zbog toga su oni pokretniji od ostalih. Svaki vratni prsljen se sastoji iz dva dela: glavni deo i zastitni svod za kicmenu mozdinu tzv. nervni svod.

   Torakalni prsljenovi U grudnom delu torakalni deo je pricvrscen za rebra. Tu se nalaze 12 prsljenova. Kicmeni kanal u ovom regionu je znatno manji nego u lumbalnom i vratnom delu, sto povecava rizik od fraktura.
   Pokreti koje omogucava torakalni deo su rotacije. Rebra omogucuju savijanje u stranu.

   Lumbosakralni deo Lumbalni prsljenovi su veliki, siroki i debeli. U ovom delu se nalaze 5 prsljenova. Najnizi se naziva L-5, i on je povezan sa krstacom. Najvazniji pokreti u ovom delu su savijanje napred, nazad i u stranu.

   Neuroanatomija Kicmena mozdina je podeljena na cervikalni, torakalni i lumbalni deo, a svaki taj deo je podeljen na specificne segmente neurona. Vratni (cervikalni) region ima osam nivoa. Svaki nivo je zaduzen za neku funkciju u vratu i ramenima. Osecaj se jednako prenosi od tela do koze i drugih delova tela, od vrata ramena, ruku, pa sve do mozga. U torakalnom delu spinalni nervi snabdevaju misice grudi koji pomazu u disanju i kasljanju.

   Lumbosakralni region i nervi u tom delu obuhvataju noge, pelvis, creva i besiku. Osecaj u stopalima, nogama, pelvisu i donjem stomaku transmituju lumbosakralni nervi do visih segmenata.

   Nervni putevi postoje mnogi nervni putevi koji prenose signale duz i niz kicmene mozdine. Neki prenose culo osecaja na kozu i druge delove tela, a neki nervi snabdevaju organe u stomaku.

   Motorni neuroni Gornji motorni neuroni upozoravaju na povrede koje su iznad nivoa prednje roznate celije. Ovakve povrede izazivaju spasticnu paralizu. Donju neuroni upozoravaju na povrede koje su ispod ili u nivou prednje roznate celije, i one izazivaju mlitavu paralizu. Termin neurogenicka creva i besika se koristi da bi se izrazila abnormalnost ovih organa, i zavisno od toga da li pacijent ima povrede gornjih ili donjih neurona, takve ce probleme i imati.

   Senzorni putevi Osecaji u nasem telu kao sto su hladnoca, toplota, bol i dodir preneti su na kozu i druge delove tela do mozga. Kada signal stigne u kicmenu mozdinu on ga salje u mozak. Razliciti osecaji su preneti razlicitim putevima i oni se zovu "trake". Na sredisnjem delu kicmene mozdine se naleze trake koje prenose osecaj Bola i temperature do mozga. Te trake se zovu "spinotalamik". Ostale trake nose osecaj ravnoteze i dodira.Ovi nervni impulsi se protezu zadnjim delom ledja.

   Autonomni nervni putevi Drugi tip nervnih puteva nazivaju se autonomni nervi. Kod povreda kicme oni su veoma vazni. Podeljeni su u dve grupe: Simpaticki i Parasimpaticki.
   Autonomni nervi uticu na nevoljni rad misica: srcani misic i zlezde koje luce luce hormone. On kontrolise rad kardiovaskularnog sistema, digestivnog trakta i respiratornog sistema. Primarna uloga ovog sistema je da stabilizuje rad unutrasnjih organa unutar organizma. On takodje kontrolise pritisak. Simpaticki nervi kontrolisu poremecaj pritiska na nervno bazi.