Velika volja može da pobedi svaki hendikep

Slepa osoba

Autor: Gordana Đukić

Priča o Miladinu Trkulji (48) iz Kozarske Dubice, diplomiranom pravniku i vlasniku preduzeća kožne galanterije ,,Gala“, možda bi bila jedna od uobičajenih priča o starim zanatima da Miladin nije u potpunosti slep. Ovaj majstor za kožnu galanteriju zahvaljujući izraženom osećaju dodira i izuzetnoj orijentaciji u prostoru izrađuje remenje koje krasi odela lovaca.

– Pravo, koje je bilo moja prva ljubav, zamenio sam mašinama. Posle rata sreo sam drugara koji je radio u bivšem travničkom ,,Borcu“. U skromnom prostoru uz jednu mašinu počeli smo da izrađujem kaiševe i novčanike. Podigli smo kredit i izgradili poslovni prostor od 160 kvadrata koji smo i opremili potrebnim mašinama – kaže Trkulja, koji je u biznis s remenjem, lovačkim i ribolovskim priborom ušao vrlo skromno, da bi danas stigao do preduzeća kožne galanterije sa veoma ambicioznim planovima da asortiman prošire kožnim torbama i rokovnicima kojim bi osvojili i inostrano tržište.

U ,,Gali“, koja je svoje mesto izborila kvalitetom proizvoda, danas rade dva stalna i tri sezonska radnika, a sve proizvedeno Trkulja pre izlaska na tržište sam lično ,,pregleda“.

– Čulom dodira bolje vidim no mnogi drugi -priča nam Miladin dok vešto kontroliše lovačko remenje. Miladin pokušava svoja iskustva da prenese na ljude sa hendikepom i ukaže im da se život uprkos svemu može nastaviti i da svaki čovek bez obzira šta ga zadesi ima svoje mesto pod suncem. Trkulja je i predsednik regionalnog Udruženja slepih za Bosansku Dubicu i Kostajnicu. Kaže da u ovom udruženju trenutno ima 108 članova, koji za tuđu negu i pomoć mesečno primaju tek skromne 43 marke, ali ipak ne gubi nadu u bolje sutra i tvrdi da se stanje može i mora popraviti.

(Izvor: Blic)

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *